Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Ook aan het scheiden? Hier moet je allemaal aan denken

Geplaatst op: 05-02-2020, 14:44:40

Zelfs Marco en Leontine Borsato gaan uit elkaar. Echtscheidingen komen in alle kringen voor. Waar moet je allemaal aan denken als je een huwelijk ontbindt?

In elk geval aan deze vijf dingen:

Partneralimentatie

Sinds 1 januari van dit jaar zijn de regels voor partneralimentatie veranderd. De minstverdienende heeft recht op alimentatie voor de helft van de periode die het huwelijk heeft geduurd, met een maximum van vijf jaar. Er zijn echter uitzonderingen voor ouders van kinderen jonger dan twaalf en vijftigplussers met een langdurig huwelijk.

In het geval van Marco (53) en Leontine (52) zou Leontine als – waarschijnlijk – minst verdienende partij na 22 jaar huwelijk recht hebben op tien jaar partneralimentatie. Als een van de twee het verzoek tot echtscheiding voor 31 december 2019 heeft ingediend, is dit nog twaalf jaar.

De betalende partner kan de alimentatie wél aftrekken van de belasting. Het maximale tarief wordt – net als overigens alle aftrekposten – wel afgebouwd naar 37,05% in 2023. Dit jaar mag er nog 46% worden afgetrokken.

Kinderalimentatie

Over kinderalimentatie mag je zelf afspraken maken. Het is verplicht tot het kind achttien is, maar vaak wordt er tot de 21e verjaardag betaald omdat de meeste kinderen nog niet economisch zelfstandig zijn op hun achttiende verjaardag. De alimentatie wordt betaald aan de verzorgende ouder als het kind minderjarig is, daarna gaat het bedrag naar het kind zelf.

De rechter kan de hoogte van de kinderalimentatie toetsen en vaststellen als je er samen niet uitkomt. Hij of zij kijkt daarbij naar de inkomens van de ouders, de levensstijl, draagkracht en een tabel met bedragen voor wat er voor een kind van een bepaalde leeftijd nodig is.

Kinderalimentatie is, in tegenstelling tot partneralimentatie, níét aftrekbaar van de belasting.

Pensioenopbouw

Bij de boedelscheiding hoort ook een verdeling van de pensioenopbouw. Partners hebben ieder recht op de helft van het tijdens de verbintenis opgebouwde pensioensaldo. In de verdrietige tijd denken veel stellen die uit elkaar gaan daar niet aan, maar dat is echt zonde. In de slechtste gevallen sta je jaren na dato weer tegenover elkaar bij de rechter.

Als je wil dat het pensioen waar je recht op hebt ook aan jou wordt uitbetaald, moet je binnen twee jaar na de scheiding bij het pensioenfonds van je (aanstaande) ex aankloppen. Doe je dat niet, dan gaat de uitkering waar jij dus deels recht op hebt naar je ex-partner, en is die verantwoordelijk voor de uitkering aan jou. Daar zit je als exen doorgaans niet op te wachten. Meld het dus op tijd.

En nog een nadeel: als jij je pensioendeel rechtstreeks van het pensioenfonds krijgt, betaal je er geen belasting over. Maar krijg je het van je partner, dan betaal je wel inkomstenbelasting.

Er is overigens een wet in de maak om pensioenopbouw in de toekomst automatisch te verdelen.

Boedelscheiding

Cd van jou, cd van mij. Als je in gemeenschap van goederen bent getrouwd, is alles wat ooit van een van jullie was van jullie samen. Oók eventuele schulden, en ook bijvoorbeeld verzekeringen, waar je misschien niet direct aan denkt.

Het moment waar de rechter naar kijkt, is het moment dat de echtscheiding wordt aangevraagd. Omdat het nog even kan duren voordat het huwelijk daadwerkelijk wordt ontbonden, heeft het dus geen zin om nog snel flinke schulden te maken waar je dan je ex (half) mee opzadelt.

Goederen waaraan een van beiden verknocht is, zoals dierbare kleding of sieraden, vallen buiten de gemeenschap van goederen. Ook bij bijvoorbeeld een erfenis kan de erflater aangeven dat de erfenis buiten de gemeenschap van goederen valt.

Als je bent getrouwd op huwelijkse voorwaarden, heb je hier andere afspraken over gemaakt.

Kinderen

Idealiter kun je in een ouderschapsplan samen goede afspraken maken over wie wanneer de kinderen ziet. Eventueel kan een mediator hierbij helpen. Soms moet de rechter er aan te pas komen om een omgangsregeling af te dwingen. Het moet heel gek lopen, wil je als ouder geen recht krijgen om je kinderen te zien, maar dat hangt natuurlijk van persoonlijke omstandigheden af.

Vanaf het 12e jaar van het kind mag het meepraten over bij wie het wil wonen en hoe vaak het beide ouders wil zien. De ouders blijven daar echter over beslissen. Komt het tot een zaak bij de kinderrechter, dan neemt die de mening van het (oudere) kind wel mee zijn de beslissing.

Huisdieren

De meeste mensen zullen er anders over denken, maar een huisdier wordt volgens de wet gezien als een object. Daarvan moet de ’waarde’ dus eerlijk worden verdeeld. Kom je er samen niet uit en ben je allebei verknocht aan het beestje, dan kun je een omgangsregeling afspreken. Dat kan echter niet bij de rechter worden afgedwongen.

De rechter kan wel kijken of een van beide partners de eigenaar is, als die bijvoorbeeld het dier heeft gekocht en de verzorgingskosten betaalt.

Zijn beide partners mede-eigenaar (bijvoorbeeld na een huwelijk in gemeenschap van goederen), dan bepaalt de rechter wie de eigenaar wordt. Daarbij wordt rekening gehouden met wie het beste voor het beestje kan zorgen. De eigenaar bepaalt vervolgens wie omgang krijgt met het dier.

De koopwoning

Ook je huis valt binnen de boedelscheiding. Hiervan moet de waarde na een huwelijk in gemeenschap van goederen, of als je samen hebt gekocht, ook eerlijk worden verdeeld. Je hebt eigenlijk drie opties:

  1. De woning wordt verkocht en je deelt de winst of de restschuld eerlijk;
  2. Een van beiden blijft in de woning wonen en koopt de ander uit, tegen de huidige marktprijs;
  3. Je houdt de huidige status quo nog een tijdje aan (bijvoorbeeld omdat het huis onder water staat).

Alle opties hebben voor- en nadelen, waar een hypotheekadviseur je over kan voorlichten.

Wat betreft hypotheekrenteaftrek is er ook een bijzondere regeling. Als je de eigen woning verlaat, heb je nog maximaal twee jaar recht op hypotheekrenteaftrek, mits er ook nog voor de hypotheek wordt betaald. De regels zijn best ingewikkeld en er worden veel fouten mee gemaakt. Professioneel advies inwinnen is dus aan te raden.

De huurwoning

Wil je allebei in een fijne huurwoning blijven wonen? Dan kan het zijn dat de rechter de knoop moet doorhakken. Staat het contract op één naam, dan is het makkelijk. Ben je samen de huurder, dan wordt naar omstandigheden gekeken. De woonduur kan meespelen, maar ook of er bijvoorbeeld kinderen blijven wonen.

Heb je samen afgesproken dat de ander in het huurhuis mag blijven wonen dat de één heeft gehuurd? Dan moet je toestemming vragen aan de eigenaar. Die hoeft daar niet mee akkoord te gaan.

Een andere huurwoning nodig? Urgentie voor een sociale huurwoning krijg je doorgaans alleen als je de zorg hebt voor minderjarige kinderen en kinderalimentatie ontvangt. Ook moet je aan alle voorwaarden (bijvoorbeeld wat betreft inkomen) voor een sociale huurwoning voldoen.

Een bedrijf

Marco Borsato heeft een BV: Musica è Bookings BV. Bij een BV heeft de eigenaar aandelen. Was je in gemeenschap van goederen getrouwd, dan zijn die aandelen van allebei.

Meestal krijgt de partner die het bedrijf niet heeft, een financiële vergoeding voor de helft van de aandelen. Let wel op: er moet inkomstenbelasting over een deel van dit geld worden betaald én er moet een notaris aan te pas komen. Laat je dus goed adviseren.

Was je op huwelijkse voorwaarden getrouwd en is het bedrijf slechts van één ex-partner, dan heeft een echtscheiding geen gevolgen.

Bron: bijdrage van Marlou Visser van 5 februari 2020 op www.dft.nl

Ga terug naar de vorige pagina